Nina-HoekmanOp 26 juni 2014 overleed, op 49-jarige leeftijd, de in Zutphen woonachtige topdamster Nina Hoekman. Zij was een begrip in de damwereld, niet alleen nationaal maar ook internationaal.

Nina is in Kiev (Oekraïne) geboren als Nina Iankovskaia en al op jonge leeftijd kwam ze met de damsport in aanraking. Ze ontpopte zich al snel tot een van de beste speelsters van Oekraïne. Drie maal werd ze kampioen van haar land en twee maal kampioen van de toenmalige Sovjet-Unie. Vanwege haar topprestaties kon ze naar toernooien in het buitenland reizen en zo kwam ze in contact met de Nederlandse dammer Henk Hoekman. In 1996 besloot ze haar geboorteland vaarwel te zeggen en vestigde ze zich definitief in Zutphen. Ook hier behoorde ze meteen tot de top van het vrouwendammen, maar liefst elf maal werd ze nationaal kampioen. Het laatst nog in 2014, toen ze al zo ziek was dat ze hulp nodig had om de schijven te verzetten.

Een titel heeft ze niet kunnen behalen; die van wereldkampioen. Eenmaal werd ze derde en vijf keer tweede op het WK. In 2000 mocht ze een match spelen tegen de nummer een van de wereld: de Letse Zoja Golubjeva. De mach werd in de raadzaal van het oude stadhuis in Zutphen gespeeld. Ondanks dat het een thuiswedstrijd voor haar was en ze werd gesteund door vele supporters, verloor ze de match. Wel veroverde ze de wereldtitel bij het blitz en rapid dammen, dampartijen met een korte bedenktijd.

Ze legde zich niet alleen toe op het spelen, ze had in Nederland ook haar trainersdiploma gehaald en trainde zowel jeugd- als seniorspelers. Jarenlang was ze de trainer van de vrouwenselectie van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB).  Bij de sluiting van het NK 2014 benoemde het bestuur haar tot erelid van de KNDB.

Enkele van haar damvrienden besloten onlangs dat Nina een memorial-toernooi verdient. Dit toernooi zal op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2014 in de Burgerzaal plaatsvinden, tegelijk met de “Herfstfair” en het evenement “Jazz in Zutphen”.  Veel oud-wereldkampioenen hebben hun deelname reeds bevestigd, onder andere haar eeuwige rivale Zoja Golubjeva. Ook de huidige Nederlandse topspelers Heike Verheul en Ester van Muijen zullen van de partij zijn. Op vrijdagavond vindt de opening plaats in De Brandkas van Henny, aansluitend wordt aldaar een knock-outtoernooi tussen de topvrouwen gespeeld. Op zaterdag worden er in de Burgerzaal twee blitz-toernooien gespeeld, een heren- en een vrouwengroep, elk met veertien deelnemers. Op zondag spelen de acht topvrouwen een rapid-toernooi, eveneens in de Burgerzaal. Er wordt die dag tevens een simultaan gegeven door Darja Koullen en Jorne Huiting, twee talentvolle jeugdspelers. Iedereen kan hieraan deelnemen.