Kees Samuels over Nina

ZutphenSportiefAls je gevraagd wordt om een bijdrage te leveren aan de website die speciaal voor Nina wordt opgezet, dan ben je niet alleen vereerd maar zeg je daar natuurlijk geen nee tegen.

In mijn functie als ambtenaar sportzaken van de gemeente Zutphen heb ik meerdere keren een officiële ontvangst van Nina door het college van burgemeester en wethouders in het Zutphense gemeentehuis mogen organiseren en ben ik regelmatig, met onder meer een grote bos bloemen, op bezoek geweest bij Nina thuis aan de Buitensingel na weer een behaald kampioenschap.
De palmares van Nina zal ongetwijfeld elders op de site staan vermeld. Indrukwekkend en behaald met een fantastische inzet naast natuurlijk een uitgebreide kennis van het damspel.

slider-4Hoogtepunt van de contacten met Nina was de organisatie van de WK-match tegen Zoja Golubjeva uit het Letse Riga in het jaar 2000.  Destijds mocht ik deel uit maken van het organisatiecomité onder de bezielende leiding van Johan Haijtink waarbij het met name mijn taak was om in Zutphen het nodige te regelen.

Helaas was de vechtlust voor Nina in het Zutphense gemeentehuis niet afdoende om Zoja te verslaan.
Als een ware topsporter heeft Nina met veel pijn het verlies tegen Zoja ondergaan. Een pijn overigens die in geen verhouding stond tegen de pijn die ze steeds maar weer moest overwinnen tijdens haar slepende ziekte die haar, op de veel te jonge leeftijd van 49 jaar. noodlottig werd.

Na de crematieplechtigheid kwam ik in contact met Henk Grotenhuis ten Harkel die ook deel uitmaakte van de organisatie van de WK-match in 2000.
Al snel kwamen we op het idee om uit respect voor Nina een memorial te gaan organiseren. Zo gezegd zo gedaan en dus zal op 23, 24 en 25 oktober wederom in het gemeentehuis van Zutphen de “Nina Hoekman Memorial” worden georganiseerd.

Paul Visser, Johan Haijtink en Henk Grotenhuis  zijn samen met vertegenwoordigers van de Stichting Zutphen Sportief (Stan Hompe, Peter Hendriks en ondergetekende) al geruime tijd met de organisatie bezig. Het beloofd een waardig evenement te worden. De eerste reacties zijn hartverwarmend.

Ze rekenen er op dat velen uit respect voor Nina hun gezicht zullen laten zien tijdens de memorial. Hetzij als toeschouwer, hetzij als deelnemers aan één of meer activiteiten maar natuurlijk vooral om samen stil te staan bij al hetgeen Nina voor met name de damsport heeft betekend.
Met veel bewondering denk ik terug aan Nina.

Kees Samuels
Bestuurslid Stichting Zutphen Sportief

Voormalig sportambtenaar van de gemeente Zutphen