In Memoriam door Rik Keurentjes

03nkjeugd2009Rik Keurentjes, talentcoach van de KNDB, werkte veel met Nina. Bij haar overlijden schreef hij een prachtig In Memoriam voor de KNDB-site.

Donderdagochtend 26 juni is Nina Hoekman in haar woonplaats Zutphen op 49-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Het is niet gemakkelijk om in woorden te vatten wat Nina als speelster, trainer, coach en als mens voor de damwereld heeft betekend. Ze is decennialang het boegbeeld geweest van het Nederlandse vrouwendammen, zowel achter het dambord als daarnaast. Bij alles wat ze op damgebied deed onderscheidde zij zich door haar passie voor het dammen, of het nu ging om haar eigen wedstrijden of bij het begeleiden en trainen van haar spelers en speelsters. Ze was betrokken bij alles wat in de damwereld speelde en stond altijd klaar om haar kennis en kunde met anderen te delen. Of dat nu bij toernooien was of bij haar thuis.

Als speelster was en is ze nog steeds een voorbeeld voor alle dammers vanwege haar liefde voor het damspel en de motivatie en wilskracht om bij wedstrijden altijd het maximale uit haarzelf te halen. Vanwege haar geweldige mentaliteit, maar ook vanwege haar grote strategische begrip en haar fantastische vermogen om positie- en combinatiespel hand in hand te doen gaan, dwong ze niet alleen respect af bij haar vrouwelijke collega’s, maar ook bij de mannelijke wereldtoppers. Ze wist als speelster precies wat er voor haar nodig was om tijdens een toernooi tot een topprestatie te komen, ook toen haar lichamelijke gesteldheid in de laatste jaren het spelen vermoeilijkte. Mede daarom heeft ze meer dan twintig jaar bij de vrouwen aan de absolute top gestaan: van haar eerste WK-match in 1992 tegen haar eeuwige concurrent Zoja Golubeva tot en met de World Mind Sports Games 2012 in Lille, dat ze met groot machtsvertoon op haar naam schreef.

Als trainer en coach heeft ze er in de afgelopen decennia eigenhandig voor gezorgd dat het Nederlandse vrouwen- en meisjesdammen tot een hoog niveau werd verheven. Als opvolger bij de Nationale Dames Training (NDT) en als motor achter de Centrale Meisjes Training (CMT) heeft ze een onuitwisbare invloed gehad op de ontwikkeling van talloze meisjes en vrouwen. Ze begreep als geen ander wat nodig was om jonge meisjes te enthousiasmeren voor het dammen. Door de meiden niet alleen in groepsverband te laten trainen, maar ook in haar eigen tijd extra individuele aandacht en ondersteuning te geven, ontstond een gouden generatie die sinds het midden van het vorige decennium het Nederlandse meisjesdammen internationaal op de kaart heeft gezet. Nina genoot er met volle teugen van dat deze generatie zich na enige jaren eveneens meldde aan de top van het (inter)nationale vrouwendammen. Ze heeft deze speelsters afgezet, zij zijn haar erfenis.

Nina was bij de internationale jeugdwedstrijden altijd aanwezig als coach voor alle meisjes. Ook daaruit bleek haar grote betrokkenheid bij ‘haar’ speelsters: van de vroege ochtend tot de late avond was ze bezig met het analyseren van partijen en coachen van speelsters. Maar niet alleen voor speelsters, maar ook voor jonge talentvolle spelers als Roel Boomstra, met wie ze sinds zijn jongste jeugdjaren altijd een erg bijzonder contact heeft gehad. Ze maakte tijdens de toernooien de meeste meters van iedereen, maar dat deerde haar nooit. Want alles wat ze voor het dammen deed, deed ze met volle overgave, met schijnbaar nimmer aflatende energie en altijd met grote liefde voor het damspel en haar beoefenaars.